2023 20 St. Martin d‘Ardèche – Mondragon

Maandag 11 september Etappe 172

Link naar de foto's

In alle vroegte (6.15u.) staan we op. Het wordt opnieuw 34°C, dus we moeten wel op tijd vertrekken. Terwijl het licht wordt, pakken we bij het toiletgebouw in en ontbijten we. Voor vandaag zijn de verwachtingen heel laag: we doorkruisen het Rhône dal met zijn spoorlijnen, snelwegen, hoogspanningsleidingen en alle andere menselijke infrastructuur.

Op weg naar de brug over de Ardèche hebben we uitzicht op het op de rotswand aan de overkant gelegen Aiguèze. Het plaatsje licht oranje op in het vroege zonlicht: Heel speciaal. In St. Martin blijkt de bakkerij van eigenaar te zijn gewisseld en nu is hij wel open: vandaag dus vers brood: Een tweede meevaller. Vervolgens zijn de eerste 7 kilometer niet onaardig: heuvelige wijngaarden, cipressen, de eerste lavendelvelden en een op een heuvel gelegen kapel. Bovendien nog lekker koel.

In St.-Paulet-de-Caisson houden we koffie pauze op het dorpsterras. Omdat we zelf vers brood hebben blijft deze pauze kort en houden we de eetpauze even achter het dorp in de schaduw. Er groeien vreemde tomaat-achtige vruchten aan een boom. Later opgezocht blijkt dit kaki te zijn.

De volgende vier kilometer naar Pont St. Esprit geven ons de eerste blikken op de Mont Ventoux. Die zullen we over een week gaan trotseren. Pont St. Esprit ligt aan de Rhône en er was vroeger altijd file om over de brug te komen. Tijden veranderen, nu is er een nieuwe brug bijgekomen en is het stadje een stuk rustiger. Na wat inkopen volgen we de lange brug om in de Vaucluse te komen. We hebben mooi uitzicht op de Rhône en Pont St. Esprit achter ons.

De resterende kilometers zijn vlak en bloedheet. We volgen hier kleine verharde weggetjes waar veel fietsers zijn, vooral Engelsen. Waarschijnlijk is hier een route uitgezet. We houden nog één pauze in de schaduw en lopen dan stevig door waardoor we de bus van half 3 in Mondragon halen. Morgen is onze eerste rustdag in Orange en daarvoor gebruiken we de uitstekende Zouf! busverbindingen. Die zullen we deze vakantie nog meer gaan gebruiken.

In Orange hebben we midden in het centrum een appartement op de derde verdieping en dat blijkt een heel mooie opgeknapt stulpje, met wasmachine en airco! Al snel draait de was, douchen we en kopen we haast om de hoek ons avondeten en rosé. Verder is het vooral bijkomen van de eerste drie dagen, foto’s uitzoeken en puzzelen. Ons avondmaal is heerlijke linzen salade met veel verse groenten. Aan de regengoot naast ons raakt een duif met zijn poot verstrikt en probeert los te komen. We kunnen hem niet helpen, dus dit zal wel zijn einde betekenen.

Vorige dag      Volgende dag