2024-4 Rustdag Aix-en-Provence

Dinsdag 7 mei Rustdag

Link naar de foto's

Nog steeds moe van gisteren hebben we vandaag onze eerste rustdag. Het is ontbijten, wat handwas doen en dan naar de bushalte onderaan de camping; daar gaat de bus naar Aix-en-Provence. Gedurende de rit zien we rechts van ons de hele rotswand van de Ste. Victoire: indrukwekkend. In Aix schrikken we van de drukte. In de straatjes bij de kathedraal is er geen doorkomen aan door gegidste toeristengroepen. Er staan ook overal buiten rijen bij dure toeristische speciaalzaken met nougat en madeleines en bij bakkers. We ontwijken de drukte wat door op het plein bij het gemeentehuis op een terras te ontbijten. Hier is het best gezellig.

Op de markten waar Aix bekend van is, blijven we niet lang hangen: het is druk en nog steeds op toeristen gericht. De winkels zijn ook niet interessant: Bij een schoenenzaak zien we zelfs een paar schoenen voor €745,-. Als ook bij het musée Granet buiten rijen staan, is het genoeg geweest. Ook dit slaan we over en we willen terug naar de camping. Omdat we op de bus moeten wachten, eten we bij een bio-fastfood zaak een champignonburger en haloumi en drinken we wat op een terras aan de rand van het centrum. Daar is het gelukkig een stuk rustiger en gezelliger.

Evengoed is Aix-en-Provence niet onze stad en zijn we blij als we terug op de camping zijn. We drinken wat rosé op het terras, eten soep met vers brood en liggen ook vandaag rond half negen in bed, want het koelt na een warme dag flink af. De camping in St. Zacharie blijkt morgen ‘complet’ te zijn, waarschijnlijk door de combinatie goed weer en twee Franse vrije dagen na elkaar (8 mei einde WO I, 9 mei Hemelvaart). Op AIRBNB vinden we een kamer voor €105,- en die vragen we aan.

Vorige dag      Volgende dag