2024-7 Sainte Baume - Signes

Vrijdag 10 mei Etappe 189

Link naar de foto's

We kunnen enigszins uitslapen vandaag, want het ontbijt is pas om 8 uur en dat willen we ook meemaken. In de grote eetzaal staan in het midden tafels met een krat stukjes stokbrood, veel bakken met jam, boter en chocopasta en een schaal met ander brood. Bij een koffieautomaat kunnen we een bakje koffie halen. We spreken Axell nog even, maar om half 9 zijn we toch weer op pad. Door het bos volgen we hetzelfde pad als gisteren, maar waar rechts de beklimming naar de grot begint, gaan we nu links. Dat pad gaat ook tegen de rotsen op, maar loopt door tot bovenop de Sainte Baume keten. Die gaan we net als de Sainte Victoire voor een groot deel naar het oosten volgen.

Wat is verder hetzelfde: hoge rotswand aan de ene kant en iets geleidelijker aflopend aan de andere kant. Wat is anders: de Sainte Baume is bovenop vlakker, dus een makkelijker en minder vermoeiend pad. Maar vooral het weer is anders: het is warm, blauw en er is geen storm. Daardoor hebben we meer oog voor de enorme hoeveelheid bloeiende planten: grandioos. We kunnen ook de Middellandse zee al zien. Na het hoogste punt (Signal des Beguines, 1148m.) komt het mooiste stuk, want de rotswand buigt naar links waardoor het uitzicht nog ruiger wordt met een mengeling van bos, rots én veel planten.

Ondanks het makkelijker pad is het toch al 14u. als we met de afdaling beginnen. We hebben dan nog 8 km. en 700 m. dalen te gaan. Het wordt nog zwaar. Door eindeloze bossen daalt ons pad naar een beekje in een dal, dan is het nog iets stijgen en dan opnieuw flink dalen naar Signes. Het is 18u. als we op een terras op een heel sfeervol en autoloos pleintje neerploffen. De straatjes in Signes zijn zo smal, dat auto’s buiten het dorp op parkeerplaatsen moeten worden gezet.

We doen nog inkopen bij de Utile, kopen nieuwe factor 50 zonnebrandcrème bij de pharmacie en lopen door naar de camping zodat we daar voor 19u. zijn. Evengoed is er niemand bij de receptie en is er ook geen telefoonnummer. We hebben echter al online gereserveerd en betaald, dus zetten de tent vlakbij het toiletgebouw op, achter een eindeloos veld met stacaravans. We eten overheerlijke gerookte tomaat paella en maken een superieure Bandol rosé leeg: nieuwe streek, dus nieuwe wijn.

Vorige dag      Volgende dag